Жил Верн

Жил Верн, фр. Jules Verne (1828 — 1905) био је француски писац романа за децу и одрасле и пионир научне фантастике.

У младости га је привлачило позориште и написао је низ оперетних либрета. Затим су његову машту заокупила научна открића, далеке земље, смеле пловидбе, истраживачки подвизи. Научно-фантастичним романом „Пет недеља у балону“ створио је нову врсту прозе и освојио милионе младих читатеља. Ускоро је написао роман „Авантуре капетана Хатерса“, чији су доживљаји одвели читатеље у поларну пустињу, а потом „Путовање у средиште Земље“. Преведен је на многе европске језике. Своје јунаке Верн је испалио на Месец, пустио да плове под морем у подморници и натерао да пут око света превале за само осамдесет дана, што је у оно време био фантастичан подухват. Најзанимљивије је било то да је Жил Верн сам био уверен да ће се пре или касније његова маштања остварити.

Његови ликови – капетан Немо и Филеас Фог познати су деци широм света, и данас се појављују у делима других аутора, нпр. у филму Лига изузетних џентлмена (2003).

жил

Двадесет хиљада миља под морем (фр. Vingt mille lieues sous les mers) је роман овог француског писца. Роман је посвећен истраживању морских дубина са новим проналаском 19. века – подморницом, названом Наутилус, којом управља капетан Немо. Ова узбудљива визионарска прича је пуна драматичних догађаја, страсти, и описа лепоте подводног света.
Године 1866. у водама Пацифика је откривено чудовиште. Посада брода Абрахам Линколн креће у њено истраживање. После дуже неуспеле потраге наилазе на чудовиште, које напада брод који тоне. Појављује се подморница Наутилус капетана Нема и сви заједно улазе у њу и почиње заједничко откривање подморског света. Немо им указује на то да сви морају остати на подморници до краја живота.

У даљим месецима посећују острва, врше подморска истраживања и упадају у разне догодовштине, а професор, Консеј и Ланд покушавају бег без успеха. Касније долазе до Антарктика, бивају заробљени у сантама леда, и некако се једва ослобађају. Нови покушај бега им успева у тренутку кад је подморница наишла на огроман вртлог и нестала.

Главни ликови романа су професор Пјер Аронакс, капетан Немо, слуга Консеј, морнар Нед Ланд, и капетан Фарагат.

Пишчев потпис

Пишчев потпис

 

Прочитај роман у целини ако желиш и уживај у доживљајима капетана Нема и његове посаде.

Напиши једну реченицу на француском језику (за оне ђаке који уче француски).

20000_title_0a

Занимљивост:

Капетан Немо са посадом наилази у једном тренутку на потопљено острво Атлантиду, за које се веровало да је нестало под морем. Постоји много легенди о Атлантиђанима и о томе како је њихова напредна цивилизација нестала. По једној легенди, уништили су сами себе погрешном употребом некакве страшне енергије, а по другој, богови су их казнили јер су почели да ратују против својих пријатеља и да убијају људе због своје похлепе и за већим богатством.

 

Карта Атлантиде објављена у Амстердаму 1669. године

Карта Атлантиде објављена у Амстердаму 1669. године

Атлантида

Атлантида

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: