Ана Франк

Поздрав              Поздрав смо урадили у програму GoAnimate.
Анелис Ана Мари Франк ( Annelies Marie Frank) — једна од најпознатијих  жртава Холокауста. За време скривања од нациста написала је Дневник.

Рођена је у Франкфурту на Мајни у Немачкој, али је већи део живота провела у Амстердаму. Била је држављанин Немачке до 1941, када јој је одузето држављанство. Постала је позната после смрти, захваљујући објављивању њеног дневника. У њему је описала живот током скривања за време нацистичке окупације у Другом светском рату.

images1

Анина породица се 1933. преселила у Холандију коју је Немачка окупирала 1940. Када су 1942. године прогони Јевреја постали учесталији, Франкови су се сакрили у тајне просторије у пословној згради Ота Франка — Тајно скровиште. Након две године њихово склониште је откривено на основу дојаве, а Франкови депортовани су у логоре. Ана је умрла седам месеци касније од тифуса у концентрационом логору Берген-Белзену, неколико дана после смрти своје сестре Марго.

Погледајте једини видео запис који постоји на свету на коме је Ана Франк. Ово је снимак неких младенаца који одлазе на венчање. На прозору се види девојчица – Ана Франк. Овај снимак је објавила 2009. године италијанска телевизија.

Анин отац Ото Франк, који је једини преживео рат, вратио се у Амстердам и пронашао дневник своје ћерке. Дневник, у коме је Ана бележила своје мисли од 12. јуна 1942. до 1. августа 1944, објављен је 1947. године у оригиналној и делимично скраћеној верзији на холандском језику.

 

Овако је било на часу –

Постави коментар